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The Department of Tnsurance, Securities and Banking ("Department") has received
several requests for clarification of the time a Certified Investor can begin to utilize its
Premium Tax Credits under the Certified Capital Companies Act of 2003, effective
March 10, 2004 (D C Law 15-87; D.C. Official Code § 31-5231 et seq.) (“Act™}.
Specifically, the inquiries have requested the Department to determine whether Certified
Investors can begin using the Premium Tax Credits with their 2008, or 2009, District
Premium Tax Liability, as set forth under section 650(b}(4) of the Life Insurance Act,
effective October 13, 1978 (D .C. Law 2-120: D C. Official Code § 31-205(b)(4)) (“Tax
Liability™).

Allocation of Premium Tax Credits Under the Act

Section 4(b) of the Act authorizes a Certified Investor to claim 25% of their Premium

Tax Credits (“Annual Amount”) against its Tax Liability beginning with its calendar vear

2009 Tax Liability. Pursuant to section 6 of the District of Columbia Revenue Act of
1984, effective September 26, 1984 (D.C. Law 5 -113: D.C. Official Code § 47-
2608(a)(1) (“Revenue Act”), an insurance company is required to pay its Tax Liability on




June 1* of the calendar year of the Tax Liability, and by March 1* in the following
calendar year. The June 1% payment shall be an amount equal to half of the insurance
company’s total Tax Liability determined for the preceding calendar year. The March 1
payment represents the remainder of the insurance company’s Tax Liability for the
previous calendar year.

A question has arisen as to when certified investors can start using their Premiwm Tax
Credits because section 4(¢)(1) of the Act purports to authorize a Certified Investor to use
half of its Anmual Amount to offset its June 1 paymerits, beginning with June 1, 2008

The Department has found that the Act contains a typographical error in section 4(c)(1)
where the figure “2008” should be “2009” since the calendar year 2009 Tax Liability is
paid by June 1, 2009, and March 1, 2010. Moreover, a payment on June 1, 2008, by an
insurance company would be used to pay half of the calendar year 2008 Tax Liability
under the Revenue Act, and the use of the Premium Tax Credits in calendar year 2008
would be a violation of section 4(b) of the Act, and would inconsistent with the fiscal
impact statement contained in the Act. Specifically, the fiscal impact statement provides
that “certified investors cannot begin to draw down the tax credits until their premium tax
filings for calendar year 2009. Thus, Certified Capital Companies and Certified Investors
shall treat the reference to “June 1, 2008” as a reference to “June 1, 2009 for the purpose
of utilizing Premium Tax Credits under the Act.

Use of Premium Tax Credits

Pursuant to the analysis above, the Department has determined that a Certified Tnvestor
can begin using its Premium Tax Credits against its calendar year 2009 Tax Liability.
Additionally, a Certified Investor may use half its Anmual Amount to offset its June 1
payments beginning on June 1, 2009. The Department will not permit any Premium Tax
Credit to be used to reduce any Tax Liability for calendar yeats prior to 2009.




